zde se nacházíte:
Úvod > O nás > Blog > Nejlepší investice? Domek

Nejlepší investice? Domek

16.11.2021

Rostoucí ceny nemovitostí nás nutí neustále hledat odpověď na otázku, jak nejlépe investovat volné prostředky, chceme-li je bezpečně uložit a efektivně zhodnocovat.

Rostoucí ceny nemovitostí nás nutí neustále hledat odpověď na otázku, jak nejlépe investovat volné prostředky, chceme-li je bezpečně uložit a efektivně zhodnocovat.

Mezi investory je hluboce zakořeněn názor, že nejvýhodnější je koupit byt. Domnívám se však, že odborná veřejnou tento názor již tak přesvědčivě nesdílí.

Samozřejmě, chcete-li mít co nejméně práce, tak je zřejmě pořízení bytu vhodné. Vzít peníze koupit byt a následně ho pronajmout nevypadá složitě. Otázkou zůstává pořizovací cena v době, kdy se ceny bytů zdají být na samotném vrcholu. V poměru s výnosem, který nám byt přinese se leckdy dostáváme na pouhá 4% ročního zhodnocení vkladu. To v dnešní době nepokryje náklady na případný úvěr, ani  vysokou inflaci.

Pojďme si to ukázat na příkladu. Pořídíme-li 40 metrový byt v panelovém domě za cenu kolem 4,5 miliónů a následně ho pronajmeme za 14 tisíc měsíčně bez poplatků, tak nám vychází roční zhodnocení na 3,7 %. Vzhledem k přetlaku bytů k pronájmu, který vznikl díky covidu není ani jisté, jak se byt rychle podaří na trhu udat.

Pojďme se nyní podívat na rodinné domy. Domek v původním stavu se dá ve Středočeském kraji pořídit za 3 milióny. Pokud je na slušném místě v blízkosti většího města, tak ho lze pronajmout za 15 tisíc čistého měsíčně. To odpovídá ročnímu zhodnocení ve výši 6%.

K hledání odpovědi na tuto otázku mě přiměl klient, který disponuje částkou ve výši 10-ti miliónů a chtěl za ni kopit dva byty v panelovém domě. Alternativou, nad kterou jsme spolu začali přemýšlet je pořídit 3 domky, každý po 3 miliónech (tedy mu ještě zbyde jeden milión).

V případě bytu bude jeho měsíční příjem činit 28.000,-Kč, u domků pak 45.000,-Kč.

Pro koupi domků hovoří i fakt, že se většinou jedná o domy ve standardním stavu, kde nájemce nemá možnost cokoliv poničit.

Navíc klient bude mít finanční prostředky diverzifikovány do tří nemovitostí a v případě potřeby může ze svého portfolia jednu z nich odprodat a dostat se tak k volné hotovosti.

Exact Swiss rolex replica With Swiss Clone Movemen.